Centrul Multifuncțional Dolhasca

  •  Octombrie 29, 2015.
  • Deschiderea Centrului Social Multifunctional de la Dolhasca s-a bucurat de prezenta doamnei Primar, a consilierilor locali, a profesorilor și voluntarilor dar și a tinerilor din comunitate. Un eveniment de sărbătoare marcat și de prezenta mass-mediei regionale. Mult succes în furnizarea serviciilor către tinerii aflați în situație de risc.

baner proiect

dolhasca placa

 

Testimoniale beneficiari

1. Am învățat….

Am intrat în acest proiect astă iarnă pe locurile de ospatar, calificare care cuprinde 720 de ore. În fiecare după amiază am rămas după orele de curs efectuând cursurile de ospatar, practica desfășurându-se la Casa Carp din Fălticeni. La practică am învatat lucruri noi cum ar fi să facem mise en place, să servim clienții, să comunicăm, să lucrăm în echipă, să fim punctuali, să fim silitori și să respectăm persoanele din jurul nostru.

Acest proiect mi-a prins foarte bine deoarece mi-am făcut multi prieteni, lucrăm în echipă și ne ajutăm unii pe altii. Datorită acestui proiect voi avea o calificare recunoscută în Uniunea Europeană, voi putea să ma angajez, să fiu pe picioarele mele.

Caldarariu Petru-beneficiar cursuri de ospatar, Centrul Social Multifunctional Dolhasca

2. Ce înseamnă să reușești?

Am terminat liceul, am luat bacalaureatul si mi-am cautat un loc de munca. Imi placea mecanica, imi placea sa repar mecanisme dar nu ma putem angaja pentru ca nu aveam nici studii, nici experienta. Si a aparut aceasta oportunitate O sansa pentru viitor  la Centrul Social Multifunctional Dolhasca! O adevarata sansa pentru mine! M-am inscris la cursurile de mecanic auto si ce pot să spun? Am învățat foarte multe lucruri noi, mi-am aprofundat anumite cunoștințe și, important pentru mine, mi-am schimbat locul de muncă. Lucram într-un supermarket și nu eram mulțumit, nu ma regaseam deloc in ceea ce faceam. Lucram 6 ore și veneam acasă foarte obosit, acum lucrez aproape dublu aici la atelierul mecanic unde am facut practica, dar nu simt aproape deloc oboseala.

Acum pot să spun că trebuie să facem în viață ceea ce ne place. Asta înseamnă pentru mine să reușești!

Irofte Andrei Cristian – beneficiar Centrul Social Multifunctional Dolhasca

3. Proiectul O șansă pentru viitor mi-a oferit oportunitatea să învăț lucruri noi începând de la ce înseamnă să fii un bun antreprenor și terminând cu învățarea întemeierii propriei afaceri. M-am simțit foarte bine în cadrul acestui proiect, mi-am asumat responsabilități noi, am lucrat în echipă, am învățat ce înseamnă să fii asertivă în comunicare, lucruri care îmi vor prinde bine pe parcursul vietii. Acest curs îmi va ușura planurile de viitor, ajutându-mă la alegerea unei facultăți și de ce nu, la construirea unei afaceri profitabile. Doresc să multumesc celor care au adus acest proiect la Dolhasca și le doresc mult succes celor care au absolvit aceste cursuri.

Toader Andreea Madalina, beneficiar Centrul Social Multifunctional Dolhasca

4. Imediat după înscrierea în acest proiect ”O Șansă pentru viitor” și după începerea orelor de curs, am început să înțeleg și să învăț cu adevărat modul de funcționare al unui automobil și cum aș putea să îl repar în cazul în care acesta nu este într-o stare de funcționare prea bună.

Pe parcursul derulării orelor de curs am început să acumulez cât mai multe informații despre modul de funcționare al unui automobil și modul în care aș putea să intervin asupra lui pentru a-l aduce într-o stare de bună funcționare. Cel mai mult mi-au plăcut orele în care mergeam la service deoarece acolo puteam să pun în practică tot ce am învățat și pentru că la aceste ore înțelegeam mai ușor cum funcționează și cum arată toate componentele unui automobil.

Parfin Gavril, beneficiar Centrul Social Multifunctional Dolhasca

5. Pentru mine, proiectul ”O Șansă pentru viitor” a fost o experiență plăcută, în cadrul căreia am învățat foarte multe lucruri utile care consider că mă vor ajuta pe viitor, am avut ocazia să cunosc persoane noi și să         interacționez cu ele. Cu ajutorul cursurilor de ospătar pe care le-am urmat, am reușit să descopăr numeroase       secrete aflate în spatele acestei meserii. Consider că datorită cursului de ospătar voi reuși să îmi găsesc mai           ușor un loc de muncă pe timp de vară, având o calificare în acest domeniu și cunoștințele necesare obținute în         urma cursurilor din cadrul proiectului ”O Șansă pentru viitor”.

Crețu Alexandra Cristina, beneficiar Centrul Social Multifunctional Dolhasca

IMG_3382              IMG_3383

Testimoniale voluntari

ȘANSĂ PENTRU VISE

Îi cunosc foarte bine pe beneficiarii de etnie rroma. Spre deosebire de adulți care au parcurs doar școala primară sau gimnazială, tinerii adolescenți își doresc să termine un liceu, au încredere în ei și în forțele proprii, cu preocupări dintre cele mai diverse, cu nerăbdare chiar pentru a avea permise de conducere cu ajutorul căruia, consideră ei, își vor găsi mai ușor un loc de muncă.

Toți cei cu care am stat de vorbă mi-au vorbit despre planurile lor de viitor, despre cariera pe care visează să și-o poată realiza, în domenii interesante și de actualitate. Aici au reușit să obțină o calificare pentru un potențial loc de muncă, o șansă în plus. Mai mult, în centrul pus la dispozitia noastră, de către cei de la “o șansă pentru viitor”, tinerii au început să deprindă abilități pentru a-și contrui o viață independentă.

Povestindu-mi despre cum anume o să-i ajute cursurile urmate, cum au reușit să deprindă tainele unor îndeletniciri utile, cum ar fi ospătar, mecanic auto, etc, tinerii beneficiari iradiau energie pozitivă și multă încredere.

Știu deja cum să-și gestioneze un buget, cum să-și deschidă o afacere, cum să-și facă viața mai frumoasă, cum să poată visa la viitor și la un cămin al lor. Mi-au povestit despre îndeletnicirile lor zilnice, despre cum învață, ajutați de personalul voluntar, să devină mai responsabili, mai implicați, mai preocupați de binele lor și al celor din jur.

Cred că fără ajutorul lor nu aș fi realizat aproape nimic din ceea ce am realizat: nu aș fi stiut cum e să trăiești, cum e să te plimbi, să înveți, să faci planuri pentru o meserie…”, îmi povestea Claudiu, un tânăr de numai 18 ani, beneficiar.

Când am părăsit centrul, tinerii se grăbeau să se întâlnească cu instructorul auto. “Acum am și eu o viață a mea, avem un program și niște reguli pe care ni le-am ales singuri și le respectăm. Nu-mi pot imagina cum ar fi fost fără “o șansă pentru viitor” și proiectele lor: probabil că aș fi fost în continuare fără vise și nu mi-ar fi placut”, adaugă Alexandra, 17 ani.

Pentru autoritățile locale și chiar și pentru cele centrale o simplă vizită la unul dintre centre ar putea fi suficientă pentru a putea înțelege importanța a ceea ce realizează acest proiect pentru tineri.

Șansa unei vieți normale, a unei foarte bune integrari sociale și profesionale, iată atuurile pe care acest proiect le construiește pentru ei, cu efort și perseverență. Din persoane considerate cu handicap (rrome) pot deveni, sprijiniți și ajutați de către ONG-uri cu experiență, persoane independente, capabile să-și continue drumul la fel ca oricare dintre semenii lor de aceasi varsta…

Felicitări echipei pentru rezultatele deosebite și pentru felul admirabil în care acești tineri sunt educați, orientați și încurajați permanent, pentru modul profesionist în care s-au implicat în abordarea unei probleme atât de complexe ca formarea pentru viață a tinerilor!

Moisa Brandușa – voluntar al Centrului Social Multifuncțional Dolhasca

Translate »