Scheia

Rezultate și activități desfășurate în cadrul proiectul PET 056 ,,O Șansă pentru viitor – Servicii integrate pentru tineri aflați în situație de risc într-un Centru Social Multifuncțional”

În cadrul acestui proiect, în Centrul Social Multifuncţional Şcheia, 12 cadre didactice voluntare se ocupă de tinerii în situaţie de risc încă din luna iulie 2015 şi oferă serviciile menţionate. În grupe de câte patru, aceștia au absolvit cursurile de Consiliere vocaţională, Expert local în problemele rromilor, Consilier dezvoltare personală.

Centrul oferă facilităţi de formare pentru aceşti tineri pentru a învăţa o meserie și funcţionează într-o clădire nouă, amenajată și dotată ultramodern, prin proiect, cu Smart TV Philips, tablă interactivă, 2 calculatoare Dell și un Laptop Acer cu licențe Windows 10, un aparat foto Canon, un telefon-fax Brother, o multifuncțională WorkCentre 5024, dulapuri, mese și scaune.

Serviciile oferite în fiecare centru tinerilor în situaţie de risc sunt:
►servicii de informare,
►servicii de evaluare a abilităţilor şi competenţelor,
►servicii de formare profesională,
►servicii de instruire nonformală,
►servicii de consiliere vocaţională,
►servicii de mediere pe piaţa muncii,
►servicii de consiliere familială

Actiitățile Centrului Social Multifuncțional Șcheia
• Conferința de deschidere a proiectului la Primăria Comunei Șcheia – aprilie 2015
• Întâlniri de lucru cu voluntarii și specialiștii din centru
• Curs Expert în problemele rromilor – patru voluntari formați în aprilie 2016
• Florar – decorator (nivel de calificare I – 360 ore). Cursul a început pe 14 martie 2016 și s-a finalizat cu examen pe 23 mai 2016. La acest curs au participat și au fost certificați profesional 35 de tineri.
• Cursuri de formare profesională organizate în Centrul Social Multifuncțional Șcheia
• Patiser (nivel de calificare I – 360 ore). Cursul a început pe 4 aprilie 2016 și s-a finalizat cu examen pe 9 iunie 2016. La acest curs au participat și au fost certificați profesional 14 tineri.
• Competențe antreprenoriale (specializare – 40 ore). Cursul a început pe 4 aprilie 2016 și s-a finalizat cu examen pe 22 aprilie 2016. La acest curs au participat și au fost certificați profesional 13 tineri.
• Competențe informatice (specializare – 40 ore). Cursul a început pe 25 martie 2016 cu 2 grupe a câte 25 de tineri și s-a finalizat cu examen pe 20 – 21 aprilie 2016. Pe 4 aprilie 2016 a început cursul o a treia grupă de tineri care a susținut examenul pe 25 aprilie 2016. La acest curs au participat și au fost certificați profesional 75 de tineri, în total.
• Limba engleză – curs pentru începători pe platforma MOODLE. Cursul a început pe 1 aprilie 2016. Participanții, un număr de 25 de tineri din grupul țintă, au lucrat on line, individual, pe platforma Moodle. Pe 28 iunie au avut o întâlnire, față în față, cu formatorul în cadrul căreia au fost discutate dificultățile întâlnite pe parcurs și tinerii au finalizat cursul.
• Ateliere tradiționale. Centrul Social Multifuncțional Șcheia a mai oferit tinerilor și posibilitatea de a cunoaște tainele prelucrării artizanale a lemnului și a cioplirii în marmură, în cadrul a două ateliere tradiționale. La atelierul de Prelucrare lemn artizanal au participat 8 tineri din grupul țintă (toate fete) iar la atelierul de Cioplire în marmură a participat un număr de 5 tineri.
• Școala de șoferi. În cadrul proiectului, pe lângă cursurile de calificare profesională pe care le-au parcurs, 10 dintre tinerii înscriși în grupul țintă, au avut șansa de a urma cursurile școlii de șoferi.
Toți cei zece tineri au finalizat partea teoretică, unii au și obținut carnetul de șofer, urmând ca restul tinerilor să dea examenele până la finalizarea proiectului.
• Festivalul tinerilor talentaţi

. În data de 13 iulie 2016, în sala de festivităţi a Școlii Gimnaziale Şcheia, a avut loc un spectacol folcloric susținut de tinerii talentaţi din Centrul Social Multifuncțional Șcheia și din Centrul Social Multifuncțional Dolhasca. Tinerii înscriși în Proiectul ,,O Șansă pentru viitor”, au interpretat vocal și instrumental piese populare din repertoriul bucovinean, iar dansatorii au încins o horă specific moldovenească. Aceștia au fost însoțiți de către profesorii lor de la Școala de Arte „Ion Irimescu” Suceava.
• Seminar de valorizare a proiectului C. S. M. Șcheia 25 octombrie 2016
Voluntari din C.S.M. Şcheia – 12 persoane
Echipa de implementare C.S.M. Şcheia – 9 persoane

Translate »